Kosten executieverkoop

Een executieverkoop van een woning kost een hoop geld.

Op de eerste plaats is een executieverkoop natuurlijk helemaal geen prettige aangelegenheid. Het is iets wat je niet uit luxe doet. Het is iets waartoe je gedwongen wordt door je hypotheek verstrekker.

Je beland in een executieverkoop als je langer dan 6 maanden je hypotheek hebt betaald. Dit is overigens geen regel maar meer een termijn welke in de praktijk vaak wordt aangehouden door hypotheekverstrekkers. Ze mogen in principe direct je huis in de executieverkoop doen als je je hypotheek niet kunt betalen, maar dat zal een bank niet snel doen.

Als je woning in de executieverkoop gaat dan wordt deze geveild op een executieveiling. Als eigenaar van de woning draai je op voor deze kosten. De kosten van een executieveiling bedragen zo’n 8000 tot 12000 euro.

Daarnaast krijg je nog te maken met het feit dat je veel minder voor je woning zult krijgen dan de marktwaarde van je woning. Dit zijn geen echte kosten maar het kost je uiteindelijk natuurlijk wel geld. Het kan daarbij ook zo zijn dat je huis minder oplevert dan de hoogte van de hypotheek waardoor je met een restschuld achter blijft.

Een woning levert op een executieveiling doorgaan 65% van de marktwaarde op. Het is als woningeigenaar dan ook zaak om kosten wat kost een executieverkoop te voorkomen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door afspraken met je bank te maken over het inlopen van de achterstallige hypotheekaflossingen of door je huis buiten de executieveiling om te verkopen aan een huizenopkoper.