Wat zijn de kosten van een vijver?

De één vindt een natuurvijver mooi en voor de ander is dit juist een strakke koivijver. Voor beide soorten vijvers is het natuurlijk goed om te weten wat de kosten zijn die u eigenlijk kunt verwachten. Natuurlijk speelt de grootte mee, maar in dit artikel willen we iets gedetailleerder aangeven wat voor kosten er eigenlijk zijn en welke u kunt verwachten.

Waar zijn de kosten van een vijver van afhankelijk?

Allesbepalend in de kosten van een vijver is de grootte die de vijver moet gaan worden en wat de precieze wensen zijn. Wanneer u voor een rechthoekige, strakke vijver gaat is er meer en preciezer graafwerk nodig dan wanneer u bijvoorbeeld gaat voor een meer natuurlijke vijver. Wanneer u start met graven is het goed om te weten waar u naartoe kunt met de grond die overblijft uit het gegraven gat. Kunt u de grond hergebruiken in uw tuin of moet deze worden afgevoerd bij bijvoorbeeld een plaatselijke boer of de gemeente? Nadat het gat is gegraven dient er een goede keuze te worden gemaakt in de vijverfolie die u nodig zou hebben. Er zijn verschillende keuzes mogelijk, maar ga bij een natuurlijke vijver van rond de 10000 liter, uit van een kostenplaatje van € 100 tot € 300,- voor de folie. Eventueel onderdoek, wat altijd aan te raden is, zit ongeveer rond de € 2,50 per m2.

Folie erin en vullen maar?

Nadat de folie is geplaatst, is het belangrijk om te gaan kijken om een zo goed mogelijke biotoop te ontwikkelen in uw vijver. Allereerst is het belangrijk om beweging te krijgen in uw water door middel van een vijverpomp of fontein. Deze zorgen voor de nodige beweging wat het leven in uw vijver mogelijk maakt door een betere verspreiding van zuurstof. Naast het plaatsen van een pomp is het belangrijk om goed te kijken naar een goede filtering. Gaat u voor een plantenfilter of zorgt u door middel van een mechanische filter voor de juiste filtering van het water.

Wat zijn nu de totale kosten?

De kosten voor een vijver variëren erg met de wensen die u heeft aan een vijver. Wanneer we gaan kijken naar een grotere vijver met folie dan verwachten we dat u incl. het graven en het afvoeren van de grond een kleine € 400,- kwijt zal zijn. Met de keuze van een pomp en een juist filter met slangen komt u totaal op ongeveer € 600,- . Naast dit bedrag begrijpen we dat het mooi is om planten te plaatsen of de rand beter af te werken wat ook ongeveer € 200,- met zich meebrengt. Als we nu puur kijken naar de kosten dan denken we dat u afhankelijk van uw wensen een vijver kan graven met een bedrag van € 500,- met b-merk artikelen tot € 1250,- met a-merk artikelen.

Let niet alleen op de kosten!

Soms is het niet verstandig om voor het goedkoopste te gaan! U heeft immers niks aan erg goedkope folie die binnen een 3 à 5 jaar totaal kapot is en vervangen moet worden. Wanneer we kijken naar pompen zijn de nieuwere modellen vaak 4 tot 6 keer zo zuinig als modellen die een paar jaar oud zijn. Focus nu niet te veel op de laatste euro, maar laat u informeren om juiste producten aan te schaffen.