Wat zijn de kosten van het plaatsen van een spiraaltje?

Het laten plaatsen van een spiraaltje is een anti-conceptiemiddel dat door steeds meer vrouwen wordt verkozen boven de pil. Na het plaatsen kun je hem immers niet meer vergeten en dat is voor veel vrouwen een veilig idee. Aan het laten plaatsen van een spiraaltje zitten echter wel kosten verbonden. Wij zetten de kosten voor je op een rij.

De kosten van een spiraaltje zelf

De kosten voor het spiraaltje zelf bedragen circa €150. Daar moet wel bijgezegd worden dat de kosten ervan flink verschillen per type spiraaltje. Overleg met je huisarts wat voor jou de beste oplossing is. De huisarts kan je ook informeren over de exacte prijs.

Kosten voor het laten plaatsen van het spiraaltje door de huisarts

Wanneer de huisarts het spiraaltje plaatst hoef je hiervoor geen extra kosten te betalen. Dit is een flink voordeel van het laten plaatsen door een huisarts. Wanneer een specialist dit doet komen er vaak kosten bij die van uw eigen risico afgaan.

Kosten voor het laten plaatsen van het spiraaltje door de gynaecoloog/specialist

Steeds meer mensen worden sinds januari 2015 doorverwezen naar het ziekenhuis waar de gynaecoloog het spiraaltje kan plaatsen. De kosten hiervoor liggen echter flink hoger en worden betaald van uw eigen risico; in tegenstelling tot wanneer u het spiraaltje laat plaatsen door de huisarts. Voor het laten plaatsen in het ziekenhuis betaal je +/- €250 (exclusief het spiraaltje zelf). Zoals gezegd worden deze niet vergoed.

Vergoeding zorgverzekering

Veel verzekeringen dekken tenminste de kosten van het spiraaltje zelf. De kosten voor het laten plaatsen in het ziekenhuis worden zoals gezegd vaak niet vergoed. Informeer goed bij uw zorgverzekering wat u wél en juist niet vergoed krijgt. Onder de streep kan dit een wezenlijk verschil maken.