Wat zijn de kosten van een postzegel?

De kosten voor een postzegel zijn de afgelopen jaren flink gestegen. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat steeds minder mensen brieven versturen door de opkomst van het internet en daarmee e-mail.

De prijs van één postzegel is op het moment €0,73. Ter vergelijk: in 2002 kostte een postzegel nog €0,39. Dat betekent dat de kosten voor een postzegel in ruim tien jaar bijna is verdubbeld!

De kosten van het verzenden van je post zijn afhankelijk van het gewicht. Dit gewicht kun je zelf wegen maar je kunt, bij twijfel, je brief ook laten wegen bij een postkantoor.

Hoeveel postzegels heb je nodig en wat zijn de kosten?

Kosten van een postzegel bij brieven tot 20 gram

Voor de meeste normale brieven zul je aan één postzegel van €0,73 genoeg hebben. Deze kosten gelden voor brieven tot een gewicht van 20 gram.

Kosten van een postzegel bij brieven tussen 20 en 50 gram

Bij brieven met een gewicht tussen 20 en 50 gram heb je twee postzegels nodig. Dit betekent dat de kosten €1,46 bedragen.

Kosten van een postzegel bij brieven tussen 100 gram

Bij brieven met een gewicht tussen 50 en 100 gram heb je drie postzegels nodig. Dit betekent dat de kosten €2,19 bedragen.

Kosten van een postzegel bij brieven tussen 100 en 250 gram

Bij brieven met een gewicht tussen 100 en 250 gram heb je drie postzegels nodig. Dit betekent dat de kosten €2,92 bedragen.

Kosten van een postzegel bij brieven tussen 250 gram en 2 kilo

Bij brieven met een gewicht tussen 250 gram en 2 kilo heb je vier postzegels nodig. Dit betekent dat de kosten€3,65 bedragen.

Bovenstaande tarieven gelden voor 2016 en zijn afkomstig van PostNL. De kosten voor postzegels maar ook voor bijv. het verzenden van pakketten en zakelijke post zijn in te zien in de tarievenkaart 2016. Deze kun je downloaden op de website van postNL. Klik daarvoor hier.