Wat zijn de kosten voor je rijexamen?

Voor je in Nederland een voertuig mag besturen is het in Nederland verplicht een rijexamen met succes te hebben afgerond. Hiervoor heb je in veel gevallen eerst rijlessen genomen. Lees dit artikel voor meer informatie over de kosten van het halen van je rijbewijs. Belangrijk aspect van het halen van je rijbewijs is dus het eindexamen.

Kosten rijexamen

Het uitvoeren van je rijexamen doe je in Nederland bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Zij rekenen zelf €96 aan kosten in rekening wanneer je een rijexamen wilt doen. Deze kosten staan los van het eindresultaat: wanneer je zakt en je moet het examen opnieuw uitvoeren dan kost dit je opnieuw €96.

Let op: de €96 zijn alleen kosten die worden gerekend door het CBR. Het kan zo zijn dat de rijschool ook kosten in rekening brengt. Dit omdat zij een instructeur en vaak ook een auto beschikbaar moeten stellen. Informeer daarom bij je rijschool of zij extra kosten voor het rijexamen in rekening brengen.

Kosten rijexamen onder 18

Tegenwoordig is het in Nederland mogelijk om ook vóór je 18e verjaardag rijexamen te doen. Wanneer je deze haalt mag je al voor je 18e autorijden. Hiervoor moet er echter wel altijd een bijrijder aanwezig zijn die hiervoor een begeleiderspas heeft. Een pas kost €35,-

Kosten theorie-examen

Voor je je rijexamen mag uitvoeren moet je voor het theorie-examen slagen. De kosten hiervoor zijn €28,55 per keer.