Wat zijn de kosten van een rijbewijs?

Het is bij veel mensen een graag gewild pasje: het rijbewijs. In dit artikel gaan we uit van je autorijbewijs (rijbewijs B). Het halen van je rijbewijs brengt vaak behoorlijk wat kosten met zich mee. Er komen namelijk aardig wat kostenposten kijken voor je dat begeerde rijbewijs pas in je portemonnee hebt. Zo moet je namelijk rijlessen nemen, een rijexamen afleggen, een theorie-examen afleggen en het rijbewijs aanmaken. En er komen nog wat kosten bij waar je misschien niet direct aan hebt gedacht. We hebben de kosten voor het halen van je rijbewijs voor je op een rij gezet.

Vaste kosten: het rijbewijs ophalen bij de gemeente

De kosten voor het afhalen van je rijbewijs verschillen per gemeente. Sinds 2014 zit er echter aan maximum prijs aan het afhalen van het rijbewijs. Dit is maximaal €38,83. Daarvan gaat €9,70 naar het rijk en maximaal €29,13 naar de gemeente.

Vaste kosten: het CBR rijexamen

Het verplichte praktijkexamen dat iedereen die zijn rijbewijs wil halen succesvol moet afleggen. De kosten voor het praktijkexamen zijn €96 per keer. Dit zijn de kosten die het CBR rekent. Laat je echter goed door je rijschool informeren of zij niet extra kosten rekenen voor het praktijkexamen. Dit kan het geval zijn omdat er bijvoorbeeld een instructeur van hen naast je komt zitten of dat de lesauto van de rijschool gebruikt moet worden.

Vaste kosten: de eigen verklaring

Wanneer je een praktijkexamen wilt gaan doen heb je een eigen verklaring nodig. Hiermee verklaar je dat je gezond bent en dat je zowel geestelijk als lichamelijk in staat bent om te kunnen rijden. De kosten voor deze eigen verklaring bedragen €27,80.

Vaste kosten: het CBR theorie-examen

Ook het theorie-examen is een vaste kostenpost wanneer je je rijbewijs wilt halen. De kosten van het theorie-examen bedragen in 2015 €28,55 per keer. Dit zijn de kosten die het CBR rekent. Laat ook voor dit examen je goed door je rijschool informeren of zij nog extra kosten rekenen voor het theorie-examen. Bijvoorbeeld omdat zij het theorie-examen voor je reserveren.

Variabele kosten: praktijklessen

De meeste mensen die hun rijbewijs willen halen hebben hier eerst rijlessen voor nodig. Deze lessen brengen vaak de hoogste kosten met zich mee bij het halen van je rijbewijs. De meeste rijscholen rekenen namelijk €40 tot soms wel €60 per les!

Het aantal lessen dat je nodig hebt verschilt per persoon. Tijdens een proefles kan je door veel rijscholen een inschatting laten maken maar vaak geven rijscholen je hierop geen garantie (uitzonderingen daargelaten!).

De meeste mensen hebben 25 tot 40 lessen nodig voor ze hun rijexamen halen. Het is echter geen uitzondering dat je er minder of juist veel meer nodig hebt. Reserveer daarom altijd wat extra geld voor het geval het tegenvalt.

Variabele kosten: tussentijdse toets

Wanneer je wilt kun je bij het CBR een tussentijdse toets laten afnemen. Dit is een toets die erg lijkt op je praktijkexamen. Je kunt dan alvast wennen aan het examen. De kosten hiervoor zijn in 2015 €96 per keer.

Let op: het is niet verplicht om een tussentijdse toets af te nemen! Je kunt de €96 dus besparen. Voordeel van het kiezen voor een tussentijds is wel dat je alvast de bijzondere verrichtingen kunt laten zien. Wanneer je deze succesvol uitvoert hoef je ze niet meer op je praktijkexamen aan te tonen. En dat vergroot de kans op succesvol slagen natuurlijk weer!

Variabele kosten: theorielessen en lesmateriaal

Wanneer je gaat leren voor je theorie examen kan het handig zijn om hiervoor lesmateriaal aan te schaffen. Daarbij kun je denken aan boeken of een cd-rom. Tegenwoordig kun je echter ook veel op internet leren, vaak wel tegen een kleine prijs. De kosten aan lesmateriaal heb je zelf in de hand maar variëren vaak tussen €10 en €50.

Daarnaast kun je vaak ook theorielessen nemen bij je rijschool. Het aantal lessen dat je nodig hebt of wilt nemen verschilt per persoon. De kosten verschillen per rijschool maar variëren €20 en €40 per uur.