De één heeft er helemaal niets mee, de ander vindt het geweldig: een tattoo. Het kan zijn dat je zit te twijfelen om een tattoo te nemen. En dan is het natuurlijk handig om je goed voor te bereiden en te weten wat een tattoo kost. We zullen maar met de deur in huis vallen: we kunnen je hier niet precies de kosten van de tattoo die jij wilt vertellen. Iedere tattoo is anders. De één is gedetailleerder dan de ander en ook het verschil in formaat kan natuurlijk enorm verschillen. Wel kunnen we je richtlijnen geven zodat je in ieder geval een idee hebt wat de verschillen zijn in kosten van een tattoo.
Waar zijn de kosten van een tattoo van afhankelijk?
Meestal bepaald de tatoeëerder de kosten a.h.v. een ontwerp dat diegene voor je maakt. Hij maakt dit ontwerp nadat je je wensen aan hem hebt doorgegeven. Soms moet je betalen voor het laten maken van een ontwerp, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Want zo weet je waar je voor kiest en zie je direct of een tatoeëerder weet wat jij wilt. De kosten van een tattoo kunnen erg variëren. We geven je een overzicht van zaken waardoor de kosten van een tattoo variëren:
Het formaat van een tattoo
Een belangrijke factor bij de kosten van een tattoo is het formaat. Je kunt je voorstellen dat het zetten van een kleine tattoo (een stuk) minder tijd kost dan het zetten van een grote tattoo. Alhoewel je de kosten van een tattoo vaak niet per uur betaald maar per stuk worden de uren vooraf natuurlijk wel vaak geschat. O.a. aan de hand daarvan wordt de uiteindelijke prijs bepaald.
De details in een tattoo
Zoals eerder in dit artikel worden de kosten van een tattoo vaak bepaald a.h.v. het geschatte aantal uren dat de persoon die de tattoo zet eraan kwijt is. Een gedetailleerde tattoo met bijv. allerlei kleine tierelantijntjes kost een stuk meer tijd dan bijv. een eenvoudig symbool.
De uurprijs van de tatoeëerder
De uurtarieven van de tatoeëerder spelen natuurlijk een grote rol bij het bepalen van de kosten van een tattoo. De tarieven lopen erg uit een. Zo zijn er tattoo shops waar het uurtarief op +/- 40 euro ligt. Bij de meeste tattoo shops ligt het tarief echter hoger, namelijk tussen 40 en 100 euro per uur. Er zijn ook genoeg uitschieters naar boven, tot ruim 200 euro per uur.
Richtijnen voor het plaatsen van een tattoo
Wij hebben research gedaan onder verschillende tatoeëerders en kunnen je enkele richlijnen geven:
Wanneer je een kleine tattoo wilt zonder al te veel details (probeer dit zelf in te schatten) dan kun je deze voor +/- 75 tot 100 euro laten plaatsen bij een goede tatoeëerder. Voor een middelgrote tattoo ben je al snel tussen 100 en 600 euro kwijt. Dit is o.a. afhankelijk van de mate van details. Wil je een grote tattoo of een met erg veel details of om andere reden een hoge moeilijkheidsgraad, dan kan een tattoo met gemak tussen 600 en 3000 euro kosten. En ook van hogere kosten moet je niet gek opkijken.
Let niet alleen op de kosten van een tattoo!
Let op: goedkoop kan duurkoop zijn. Een tattoo neem je voor de rest van je leven en het is daarom belangrijk niet te veel te willen bezuinigen op het plaatsen van een tattoo. Je kent vast de nare verhalen van tattoo’s met daarin spelfouten of andere narigheden die te voorkomen zijn door met een professionele tatoeëerder in zee te gaan. Spelfouten zijn namelijk bijzonder vervelend, maar wanneer de hygiëne in een tattoo shop te wensen overlaat kun je ook nog eens met vervelende ziekten thuis komen. En dat moet je natuurlijk zeker niet willen.
Informeer daarom goed bij verschillende tatoeëerders en kies bewust. Daarnaast – we hoeven het je vast niet meer te vertellen – maar bedenk je goed dat de tattoo voor de rest van je leven is. Sta 100% achter je keuze bij het plaatsen van een tattoo.