Met welke kosten moet je rekening houden bij de aanschaf en het gebruik van een auto?

Wanneer u een auto gaat afschaffen is het goed om te weten welke kosten daar bij komen kijken. Er zijn namelijk veel verschillende kostenposten zoals brandstof, belastingen en onderhoud. In dit artikel geven we aan welke kosten er aan de aanschaf en het gebruik van een auto zitten. De hoogte van deze kosten verschilt per auto. Dit is echter gemakkelijk zelf te berekenen. We geven u natuurlijk handige tips en verwijzingen.

Kosten bij aanschaf auto (kostprijs + BPM)

Uiteraard hebt u te maken met de aanschafkosten van de auto. Over de aanschafprijs van een auto wordt naast BTW ook BPM gerekend. Dit is een belasting die sinds december 1992 bestaat. De BPM zit bij het bedrag dat u betaalt voor de auto ingerekend. De dealer draagt de BPM vervolgens af aan de belastingdienst.

De hoogte van de BPM wordt berekend op basis van de co2 uitstoot van de aan te schaffen auto. Auto’s die een uitstoot hebben die lager is dan 89 gram per kilometer zijn vrijgesteld van deze belasting.

Hoogte van BPM:

Bij auto’s die tussen 89 en 124 g/km co2 uitstoten is de hoogte van de BPM €105 voor elke gram die hij meer uitstoot dan 89 gram.

Bij auto’s die tussen 125 en 182 g/km co2 uitstoten is de hoogte van de BPM €126 voor elke gram die hij meer uitstoot dan 125 gram + €3780.

Bij auto’s die tussen 183 en 203 g/km co2 uitstoten is de hoogte van de BPM €237 voor elke gram die hij meer uitstoot dan 183 gram + €11088.

Bij auto’s die meer dan 203 g/km co2 uitstoten is de hoogte van de BPM €474 voor elke gram die hij meer uitstoot dan 203 gram + €16065.

Motorrijtuigenbelasting

Over ieder voertuig dat in Nederland is geregistreerd moet motorrijtuigenbelasting worden betaald. Vroeger werd deze belasting ook wel wegenbelasting genoemd. Motorrijtuigenbelasting wordt maandelijks per automatische incasso door de belastingdienst geïncasseerd. Ook kunt u ervoor kiezen om per acceptgiro te betalen.

De hoogte van motorrijtuigenbelasting verschilt flink per voertuig. U kunt de hoogte ervan gemakkelijk berekenen via de website van de belastingdienst.

De hoogte is afhankelijk van verschillende factoren: het gewicht, het soort brandstof dat hij verbruikt en de provincie waar de eigenaar woont.

Uitzonderingen m.b.t. motorrijtuigenbelasting

Wanneer uw voertuig minder dan 50g/km co2 uitstoot dan is deze t/m 2015 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Vanaf 2016 geldt dit alleen nog voor voertuigen die geen co2 uitstoten. Ook geldt er een vrijstelling voor oldtimers die ouder dan 40 jaar zijn.

Kosten van verschillende autoverzekeringen

Wanneer u een auto aanschaft is het verplicht om een verzekering af te sluiten. Er zijn drie soorten autoverzekeringen:

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering is verplicht. Op het moment dat u schade aan iemand anders zijn/haar voertuig veroorzaakt wordt deze schade vergoed. Uw eigen schade wordt echter niet vergoed.

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering + beperkt casco

Wanneer u deze verzekering neemt bent u ook verzekerd voor schade aan uw eigen voertuig dat bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door storm, diefstal en brand.

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering + volledig casco

Wanneer u deze verzekering neemt bent u ook verzekerd voor schade aan uw eigen voertuig, ook wanneer u dit zelf hebt veroorzaakt.

De kosten voor een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verschillen per verzekeraar. Deze kunt u bereken op de website van de verzekeraar of op een vergelijkingswebsite.

Kosten van brandstof

Een grote kostenpost wanneer u auto wilt gaan rijden is de brandstof. De meeste auto’s in Nederland rijden op diesel, benzine of gas. Hoeveel kosten u kwijt bent aan brandstof verschilt uiteraard per persoon en per auto. Onderschat deze kostenpost echter niet.

Kosten APK

Iedere auto geregistreerd in Nederland moet een geldige APK hebben. Zonder geldige APK mag uw auto niet de weg op. Een APK keuring kunt u laten doen bij de meeste garages. De kosten van een APK keuring beginnen bij +/- €20,-.

De meeste auto’s moeten ieder jaar opnieuw gekeurd worden. Wanneer u uw auto pas enkele jaren hebt kan het zijn dat dit nog niet ieder jaar nodig is. Details hierover vindt u op de website van de RDW.

Bijtelling

Als u een auto van de zaak ook privé gebruikt moet u meestal bijtelling betalen. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de catalogusprijs van de auto en de co2 uitstoot. Meer informatie over bijtelling is te vinden op de website van de belastingdienst.

Kosten van onderhoud auto

Uw auto zal op ten duur onderhoud nodig hebben. Zo moet de olie regelmatig ververst worden en zullen er ongetwijfeld op een gegeven moment enkele gebreken ontstaan. Hou daarom altijd wat geld opzij voor dergelijke zaken.